29 Mart 2024, Cuma

Son dakika Ekonomi Haberleri Türkiye'nin haber sitesinde

Kerevet Bereketi

Kerevet Bereketi

Yerel üreticiye ve kırsala yönelik projeleriyle Türkiye’ye örnek bir kalkınma modeline imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesinin yolu bu kez incir üreticileriyle kesişti. Çiftçi ve köylüsüne sağladığı desteklerle bölgede tarımsal çeşitliliği zenginleştiren Büyükşehir Belediyesi, ‘Kuru İncirde Kaliteyi Artırma Projesi’ kapsamında Küçük Menderes Havzası’nda yer alan Beydağ, Ödemiş, Kiraz ve Tire ilçelerindeki incir üreticilerine 8 bin adet kerevet dağıttı. 2015 yılından itibaren kırsaldaki üreticilere incir kurutma kasası hediye eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar 3 bin 500 üreticiye 25 bin kerevet dağıtmış oldu.

Kerevetlerin ömrü 10 yıllık

Kurutmak amacıyla çuvalların üstüne serilen incirlerin, kalıntı nedeniyle kalite kaybına uğradığını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğü yetkilileri, bu sorunun önüne geçmek amacıyla dağıttıkları kurutma kasalarının, kaliteyi ciddi anlamda artırdığını söyledi. Dağıtılan kerevetlerin 10 yıllık kullanma ömrü olduğunu hatırlatan Büyükşehir yetkilileri, "Kerevetlerin üzerine serilen incirler, daha kaliteli ve sağlıklı koşullarda kurutuluyor. Projeyle hedefimiz, geleneksel ihraç ürünlerinden olan incirin gümrüklerden dönmemesi ve daha kaliteli ürün elde etmek" diye konuştu.

Yüzler gülüyor

Gerek kuru ve gerekse taze incir, insan beslenmesindeki öneminin yanı sıra, dağlık alanların ekonomik anlamda değerlendirilmesi, sürdürülebilir çevreye sağladığı fayda, sağladığı istihdam ile sosyo-ekonomik açıdan da oldukça değerli bir ürün. Ekolojik koşulların uygunluğu ile incirin en önemli gen merkezlerinden biri olan Türkiye, dünya taze incir üretiminde ilk sırada bulunuyor. 2018 sezonu için yaklaşık 80 bin ton olması beklenen kuru incir rekoltesinin tamamına yakını İzmir ve Aydın illerinden elde ediliyor. Aydın ve İzmir’de "sarılop" denilen ve dalında kuruduktan sonra bir süre güneşte bırakılan kuru incirin ihracatı da son 5 yılda yüzde 40’a yakın arttı. Türkiye, 2016-2017 sezonunda 65 bin ton kuru incir ihraç ederek 223 milyon dolar gelir elde etti.

HABERE AİT RESİMLER

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor

Son Dakika Haberleri

Anket

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık